FORMARE Cardurile Psihologice si Metoda TAC™-Terapia Asistata cu Cardurile Psihologice™

  • Actualizat: 22/09/2020 - 16:49
FORMARE Cardurile Psihologice si Metoda TAC™-Terapia Asistata cu Cardurile Psihologice™ - Cursuri & Ateliere
FORMARE Cardurile Psihologice si Metoda TAC™-Terapia Asistata cu Cardurile Psihologice™ - Cursuri & Ateliere / Asociatia Phoenix
FORMARE în Cardurile Psihologice și Metoda TAC™- ”Terapia Asistată cu Cardurile Psihologice™,,
și a modalității de de utilizare a Setului de 7 Serii de Carduri Psihologice
”7 cai” autor Comaneanu Maria →

PERIOADA: DECEMBRIE.2020

LOCALITATEA: BUCUREȘTI


CE SUNT CARDURILE PSIHOLOGICE?

Cardurile proiectiv-metaforice sunt cărți ca de joc, cu imagini care pot fi picturi, fotografii sau colaje de picturi și fotografii. Ele pot fi utilizate ca obiecte de joc, de orice persoană, în familie, în cadrul întâlnirilor de divertisment și sociale, cu prietenii, colegii, rudele, în viața de zi cu zi.

Acestea pot deveni, însă și instrumente de lucru cu propria persoană, instrumente folosite în procesul de dezvoltare și transformare personală, de către specialiști din domenii precum: dezvoltarea personală, coachingul, sănătatea mintală, analiza organizațională, asistența socială, învățământ, consilierea școlară, vocațională, orientarea școlară și profesională, psihologia, psihoterapia sau terapiile alternative, integrative, complementare.

Folosirea lor mi-a dezvăluit avantajul de a-mi ajuta clienții să exploreze o suită de situații de viață, prin analiza fascinant concentrată a unei imagini sau ansamblu de imagini, susținându-i în a se conecta cu ceea ce gândeau, simțeau, cu ceea ce lăsaseră netratat, nerezolvat și în a-și exersa introspecția, autocunoașterea și autorecunoașterea.

Fiindu-mi deosebit de necesară o modalitate de evaluare rapidă a situației, a problemei cu care se confrunta clientul, am utilizat deseori cardurile, încă de la primele întâlniri, fie că acestea erau individuale sau de grup.

Un alt aspect pe care l-am remarcat de-a lungul timpului, în urma întâlnirilor cu nenumărați clienți, dar și cu alți psihologi aflați sub supervizarea mea, a fost că, prin desen, poveștile pe care le spun, relatările despre cele vizualizate în timpul tehnicilor bazate pe imagerie mentală, persoanele pot stăpâni situația de evaluare psihologică, în scopul cunoașterii și sesizării acelor componente psihice neexprimate.
De asemenea, sarcina dată clientului de a realiza: un desen, cu sau fără temă, o povestă liberă, după imagini sau fraze deja începute, o stare de relaxare însoțită de o respirație atentă pentru a susține ”ecranul” mental pe care să producă vizualizări prin tehnici de imagerie mentală dirijată, s-a dovedit de foarte multe ori a fi un efort din partea acestuia, a-l pune să se confrunte cu sentimente de jenă sau/și penibilitate sau a presupus un timp prea mare de execuție, în detrimentul scopului întâlnirilor.

Astfel, cardurile psihologice au devenit pentru mine o metodă de a găsi răspunsuri date doar de acele interpretări care sunt pentru noi înșine, alese de noi, cu ,,mâna noastră”, în acel moment. Și oricât de mult ar dori celălalt să nu spună, imaginile din carduri tot o vor face. Chiar dacă nu sunt o metodă de divinație, de foarte multe ori ne fac să credem asta. Sunt sigur ,,magice”, pentru că ne oferă, prin noi înșine, chei ale unor uși pe care le-am încuiat fie noi, fie ceilalți, de curând, de o anumită perioadă sau de mult mai mult timp.
În final, nu depinde decât de modul în care fiecare dintre noi, se va deschide și va accepta cele primite...

Astfel, am dezvoltat o metodă de interpretare a elementelor acestor cadre desenate, utilizând tehnici de folosire a informațiilor date de:
-simbolistica în spațiul bidimensional, folosind principiile proiecției grafice,
-poveștile spuse de clienți pe marginea imaginilor, folosind principiile proiecției tematice,
-semnificațiile culorilor, folosind principiile proiecției cromatice,
-cuvintele extrase din poveștile create pe marginea imaginilor, folosind principiile proiecției asociative,
-imageria mentală, folosind principiile proiecției prin vizualizare sau imagerie dirijată.

Numele acesteia este: Metoda TAC™--”Terapia asistată cu cardurile psihologice™,,.

Titlul metodei --TAC-- este nu doar un acronim, ci și un joc de semnificații: ”Cuvântul este începutul iar tăcerea sfârşitul. Între cuvânt şi tăcere, existăm noi”(V. Muha). TAC atunci când celălalt vorbește, respectându-i momentul de scufundare liberă și susținută în propria interioritate, TAC pentru că altfel nu va fi, probabil, decât despre mine, TAC pentru că sunt acolo ”pentru tine și pentru mine”.
(Eu, mai ales când lucrez cu grupuri, utilizez frecvent și cu titlu de regulă, o altă vorbă..., onorând poporul din care mă trag și deci, bogăţia şi expresivitatea sensurilor cuvintelor din limba română. Cei care mă cunosc, citind acestea, cu siguranță zâmbesc pentru că știu, iar cei care nu mă cunosc, o pot face și astfel afla...)

Tehnica metodei TAC™ -- ”terapia asistată cu cardurile psihologice™,,-- pe care am dezvoltat-o în acești ani, are la bază ideea conform căreia, cardurile psihologice sunt o cale, nu doar de a accesa propria interioritate, ci și de a o limpezi și purifica, oferind persoanei prilejul de autocunoaștere, specialistului, de evaluare psihologică și, în final, amândurora, oportunitatea de creștere și de transformare. Este important în aceste tehnici, ca mediul și acțiunea să fie securizante, astfel încât, atunci când materialul care se arată din inconștient, să poată fi autentic experimentat, simțit, cunoscut, înțeles și integrat.

Metoda TAC™, de ,,terapie asistată cu cardurile psihologice™”, presupune cunoașterea și parcurgerea, alături de client, a mai multor nivele de acces la interiorul corpurilor fizic, psihic și energetic. Studiind și valorificând metoda TAC™, bazată pe tehnica creării întrebărilor extrase din cunoașterea interpretării generale a unei serii, apoi din interpretarea specifică a fiecărui card, înveți cum să îți însoțești clientul, prietenul, partenerul, copilul sau colegul, în a reflecta asupra percepțiilor sale interioare, vizavi de un anumit aspect prezent în acel moment din viața sa. Încurajându-l să fie deschis și să pronunțe cât mai multe puncte de vedere asupra imaginilor din card/uri, îi putem transmite și lui modalitatea de a învăța cum să le analizeze singur, să le aprofundeze și, în final, să poată distinge de ce anume are nevoie pentru a lua o decizie și a găsi cel puțin o soluție. O etapă în cadrul formării în Metoda TAC™ este cunoașterea tehnicilor de învățare a clientului în a se exprima eficient și constructiv, de antrenare a atenției conștiente, a capacității de a fi atenți la cuvintele folosite.

De aceea, încă de la începutul formării, propun învățarea principiilor de bază ale Metodei TAC™, prin simplul acronim C.R.O.I.T.: Confidențialitate - Respect și Responsabilitate - Obiectivitate și Obiectivare -Identificare și Identitate -Timp și Terminare.

(,,Croiți căi drepte cu picioarele voastre, luați orice piedică din calea voastră, pentru ca cel ce șchioapătă să nu se abată, ci mai degrabă să fie vindecat.”Biblia)

Mai mult decât metoda în sine, am dorit să realizez un set de carduri psihologice care să dea prilejul tuturor utilizatorilor să poată privi cât mai mult pe harta personalității celor cu care lucrează. Le-am numit doar carduri psihologice, deoarece le consider imagini care ne invită să le finalizăm, folosindu-ne abilitățile de asociere, proiecție și fantezie, poduri de acces către părți din lumea noastră interioară, lumi ascunse sau neștiute.

Setul de carduri se numește ,,7 Cai”și a fost pictat sub îndrumare împreună cu artista Badea Andra. Întâlnirea dintre noi două s-a produs în cadrul cursurilor ,,Cardurile psihologice și de Terapie Asistată™” și ,,Tehnicile cvasi-proiective și proiective”, încă din 2018, când am și hotărât să colaborăm.

Setul este alcătuit din:
- 109 carduri

Cele 7 serii sunt formate din: 6 serii de carduri pictate, fiecare din aceste serii având o denumire și culoare specifică care reflectă o temă de lucru, cu o interpretare generală, iar fiecare card din fiecare serie, are o interpretare specială și a 7-a serie de carduri albe, cu o modalitate particulară de utilizare.

Titlul setului --7 cai-- este un alt joc de semnificații.

Cuvântul ,,cai” face referire atât la cai, animalele folosite la călărie și la tracțiune, dar și la căi, drumuri, poteci.

Cifra 7 face referire la cele 7 culori fundamentale dar și la cele 7 centre de energie corporală. Am realizat o corespondență între tema fiecărei serii și cele 7 culori, interpretările având la bază semnificațiile date nu doar de psihoterapia analitică, analiza psihoterapeutică a culorilor, dar și de semnificațiile date de terapii complementare cu privire la manifestările psihofiziologice ale fiecărui centru de energie.

În finalul acestei scurte prezentări, voi mai adăuga că atât imaginea de copertă cât și imaginea de pe spatele fiecărui card au o semnificație.

Imaginea de copertă a dorit să reproducă ideea conform căreia, însoțirea unei alte persoane pe drumul cunoașterii și înțelegerii proprii este un proces de afirmare a propriei libertăți, care nu are nevoie de manifestări de forțe, ci de îngăduință și susținere.

Imaginea de pe spatele fiecărui card se referă la sensul de utilizare a cardurilor psihologice: de procreare, zămislire, concepție a unei noi forme de sine individual. Și aceasta pentru că, la finalul realizării setului, atunci când artista care picta ultima imagine, coperta, a aflat că este însărcinată. Imaginea de pe verso este prima ei ecografie de sarcină, pictată.
Am dorit ca ea să o realizeze astfel și să o folosesc în acest set de carduri psihologice, înțelegând încă o dată că ”nimic nu este întâmplător în viață” (C. G. Jung), că ”putem înţelege interconexiunea ascunsă a tuturor lucrurilor şi percepe natura sincronistică a realităţii” (A. Villoldo), doar dacă ne recunoaștem puterea interioară a psihicului nostru care mereu ne dă un înțeles și un scop.

DURATA
4 zile (joi: 16,00-21,00; vineri: 12,00-20,00; sâmbătă: 09,00-20,00; duminica: 09,00-18,00)


COST FORMARE: 750 lei/pers.

COST FORMARE GRUP ORGANIZAT: 700 lei/pers.

In pretul formarii sunt incluse:
- Reducere de 20% din costul Setului de carduri ”7 cai” ( de la 220,00 lei la 176,00 lei)
- Mapa cu suport de curs si Materiale de lucru - “Tehnici terapeutice de utilizare a cardurilor psihologice si fise de lucru”
- Format electronic al cursului
- Protocol (ceai, cafea, apa, produse patiserie)
Nu sunt incluse-organizarea formarii in alta localitate decat Bucuresti (se va adauga un cost de cca. 20 lei/participant)


*Setul de carduri psihologice ”7 cai” - va putea fi achiziționat în curând (detaliile referitoare la preț, modalitate de achiziționare - vor fi afișate pe site).
** Detalii despre Cursul ”CARDURILE PSIHOLOGICE SI DE TERAPIE ASISTATA™” (1 zi de curs) și FORMAREA în Metoda TAC™-”Terapia Asistată cu Cardurile Psihologice™,, (4 zile de formare) - pe site sau scriind la adresa pe email: comaneanu_maria@yahoo.com.

Autor: Drd. Psiholog/Psihoterapeut Maria Comăneanu

-------------------------------------------

* Setul de carduri psihologice ”7 cai”, materialul care le insoteste si materialele de informare, se afla incepand cu 14.02.2020 sub incidenta drepturilor de autor si protectia legislatiei in vigoare din Romania: Legea nr. 8 din 14 martie 1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe.
Astfel, setul de carduri psihologice, materialul care le insoțește, textele publicate in vederea informarii (site, alte surse media) nu pot fi folosite in scopuri comerciale de catre alte persoane. Daca se transforma, combina sau adauga peste resursele oferite de licentiator nu este voie sa se distribuie si/sau comercializeze materialul modificat.

** ”TAC™-Terapia Asistată cu Cardurile Psihologice™” se constituie, ca urmare a indeplinirii conditiilor prevazute de art. 9 alin.(1) din Legea nr. 84/1998, republicata, ca depozit reglementar al marcii combinate, individuale, incepand cu 28.01.2020.


***Asociatia CCDU-PHOENIX si Comaneanu Maria isi rezervă dreptul de a-si alege si/sau păstra clientii.
  • 2020 10 Sep
    Cost/pers

    750 lei

    Locatie

    BUCURESTI - Sector 1

Ai nelamuriri cu privire la desfasurarea cursului?

Pune o intrebare si iti vom raspunde-n cel mai scurt timp