Din Cufărul Sufletului

Din Cufărul Sufletului

 

În lumea modernă, sufletul este de cele mai multe ori asociat cu însuși psihicul omului.

În cultura populară, sufletul este însă legat de acea capacitate de a avea sentimente, de a ne conecta la valorile vieții noastre.

În cultura religioasă, descoperim că sufletul este considerată acea parte nemuritoare din fiecare persoană dar și acea parte care pe timpul vieții îi conferă omului capabilitatea de creștere și dezvoltare spirituală. Unii spun apoi că nu este necesar să credem neapărat în Dumnezeu sau să credem într-o viață de apoi pentru a ne dezvolta sufletul.

Ceea ce eu cunosc însă, este că dincolo de toate sensurile date de aceste perspective, începem să fim preocupați de suflet în momentele în care simțim nevoia de a ne cunoaște sensul vieții sau cel puțin de a ne cunoaște povestea propriei vieți. Astăzi, cele mai dese experiențe cu sufletul nostru sunt poate cele în care omul ajunge să vorbească despre faptul că simte că îi lipsește ceva, despre un gol sau fisuri care i-au ştirbit din sănătate sau scopuri, semnificații, valori, conexiuni. Am văzut cum sufletul apare în timpul marilor crize personale şi aşa am gândit că el se face văzut în momente de tranziție, intermediare sau chiar ciclice din viața unui om. Atunci descoperim că avem nevoie să ne cunoaștem povestea, că avem nevoie ca cel puţin, să ne spunem povestea. Atunci când ajungi să îți cunoști povestea înseamnă că știi cine ești.

Unii oameni își spun povestea folosindu-se de un limbaj special, alții în mod obișnuit. Indiferent de forma în care alegi să descoperi această poveste, cel mai semnificativ rămâne conținutul.

 De-alungul timpului, am gândit la felul în care oamenii ajung să îşi închidă amintirile într-un cufăr numit suflet.

Apoi, aştern peste el, marame de sentimente. Din când în când, îl mai deschid...aruncând o privire, plonjând în lumea emoţiilor acelei profunzimi, din care apoi scot toată viața ulterioară.  

Trecutul şi prezentul cu care ne întâlnim poate fi un coşmar sau un miracol. La fel şi viitorul care se clădeşte după acestea.

După cum nicio viaţă, oricât de captivantă ar fi, nu te va face sufleteşte fericit dacă nu este a ta, la fel, nicio viaţă, nu te va face sufleteşte nefericit dacă este trăită cu autenticitatea ta.

 

Autor:

Psiholog Principal∣Psihoterapeut Specialist

Formator∣Supervizor

Drd. Comăneanu Maria